Hasat zamanından başlayarak taze sebze ve meyvenin paketlenmesi, sevkiyatı, depolanması ve sergilenmesi gibi konularda ciddi bir gelişime ihityaç var. Bunu rakamlar söylüyor. Gelişmiş ülkelerde süpermarketlerde ve hanelerdeki israf miktarı ile gelişmekte olan ülkelerde alt yapı yetersizliği nedeni ile daha zincirin en başında hasat, elleçleme ve paketleme de kayıplar yaratıyor. Üretimin %33’ünü bulan kayıpların nedenini ise şöyle sıralayabiliriz:
- Başlangıç kalitesinin kötülüğü
- yanlış
olgunlaştırma ve erken/geç hasat
- Mekanik hasar (hasat ve elleçleme sırasında)
- Bozulma, çürüme ( hijyen sorunları)
- Yanlış depolama sıcaklıkları
- Aşırı su kaybı
- İstenmeyen oranlarda
. Oksijen (O2) , karbondioksit (CO2)
. Etilen (C2H4)
. Diğer uçucu organic bileşenler (VOC)
- Hasat ve perakende satış sürecinde aksamalar
Bu listeden yola çıkarak ülkemizde uygulanabilecek çözümlere göz atarsak;
• Doğru olgunlaştırma
• Mekanik zararları önleme
• Doğru sıcaklıkta muhafaza
• Su kaybını engelleme
• Hava filtrasyonu
gibi konuları tek tek iyileştirmek suretiyle bu ciddi atık miktarını azaltılabilinir.
Ürünlerin doğru olgunluk safhasında hasat edilmesini takiben elleçleme, paketleme ve sevkiyat süresince fiziksel zararların minimuma indirilmesini; örneğin paketleme safhasında ürünlerin darbe almasını önleyici çalışmalar yapılabilir. Hasat sonrasında ürünlerin en kısa zamanda ön soğutmaya tabi tutulması aşırı derecede önemlidir. Sabit bir oranda ,dalgalanma ve aşırı soğutmadan kaçınarak yapılan ön soğutma, kantitatif kayıpları engelleyeceği gibi olgunlaşma ve senesensi geciktirici, kaliteyi muhafaza ederken raf ömrünü uzatıcı bir hasat sonrası yaklaşımı olacaktır.
Soğuk Zinciri korumak için tedarik zinciri boyunca ön soğutma ve soğutma, soğuk sevkiyat , soğuk depolama ve sergileme konularında iyileştirme yapmak gerekir. Bunun bir zincir olduğunu hatırladığımızda en güçsüz halka olan geçiş anlarını Termal Örtüler ile güçlendirmek – depodan araca, araçtan mağazaya, depodan sergiye- depo ve araçları taze sebze ve meyvelerin raf ömrünü koruyacak şekilde hava kalitesini iyileştirici Etilen Emici filtreler ile desteklemek önemlidir. Böylelikle genel olarak atık miktarını, taze sebze meyve özelinde ise erken olgunlaşma, bulaşan riski ve nem kaybını önleyerek ciro kaybını azaltabilirsiniz.
Hava filtrasyonu ile soğuk odaların havası yenilenip böylece CO2 birikimi engellenebilir. Bununla birlikte Etilen, (C2H4) ve Uçucu Organik Bileşenleri emer. Olgunlaşma hormonu olarak ta bilinen Etilen’in çok düşük oranlarda varlığı bile taze sebze meyvede hızlı olgunlaşma ve çürüme döngüsünü başlatır. Hatta muz gibi bazı sebze meyveler, yerine göre, etilen odalarında veya etilen biriktirmek suretiyle olgunlaştırıldıktan sonra tedarik zincirine sunulur. Mevcut diğer olgunlaşmayı geciktirici yöntemlerin aksine Etilen Emiciler doğaldır. 1-MCP uyguşamasındaki gibi hücreleri kandırarak olgunlaşmayı engellemek gibi sentetik bir yöntem olmadığı gibi Ozon uygulaması gibi toksik değil ve Kataliktik Oksitleyicilerde de olduğu gibi saşe ve filtre modellerinde enerji kullanımı ihtiyacı yoktur.
Mekanik olarak hasar görmüş ürünlerin de bulunabildiği bir tedarik zincirinde taze sebze ve meyveyi Etilen Emici sistemleri tedarik zincirine ekleyerek atığı azaltabilir, cironuzu organik olarak arttırabilirsiniz.
Size uygun çözümleri önerebilmemiz için bizimle temasa geçebilirsiniz.
|